Zingende glazenwasser laat oude gospels stralen

Bij zijn dagelijks werk als glazenwasser zorgt René Diekman ervoor dat de ramen van huizen en kantoren weer stralend schoon zijn. Maar het liefst wil hij mensen door te zingen wijzen op Jezus, die harten wil schoonwassen van zonde.

Met de CD Road to Salvation keert de zanger uit het Gelderse Wapenveld na jaren van afwezigheid terug op het gospelpodium. In 2007 debuteerde hij met de CD Only believe met covers van gospels die vooral door Elvis Presley bekend zijn geworden. Een jaar later verscheen het tweede album, He touched me, met een mix van bekende gospels en speciaal voor René geschreven songs.

Op een laag pitje

Daarna kwam de muziek op een laag pitje te staan. Hij trad nog weleens op, maar René was vooral bezig met zijn dagelijks werk. Eerst was hij taxichauffeur. Nu werkt hij al een aantal jaren als glazenwasser in het schoonmaakbedrijf van zijn broer. Toch bleef de muziek in zijn hoofd en hart. Verschillende mensen vroegen hem wanneer hij weer eens een CD ging maken omdat ze met zoveel plezier naar de vorige twee luisterden.

Hammond orgel

Zo is het idee voor Road to Salvation ontstaan. René wist meteen wat voor album het moest worden. Een plaat met prachtige oude gospels uit het repertoire van Homecoming artiesten die te horen en te zien zijn op de DVD producties van Bill en Gloria Gaither. Eén ding mocht absoluut niet ontbreken, een origineel oud Hammond orgel met zo’n zware Lesley box met roterende luidsprekers. Dat instrument moest centraal staan in het geluid. In Leon Kuijpers, een veelzijdig sessiemuzikant die onder meer bij de bluesband Flavium speelde, vond René iemand die deze rol op een uitstekende wijze heeft ingevuld.

Smaakvolle begeleiding

Verder omringde hij zich met een aantal bevriende muzikanten van de VEZ-gemeente in Zwolle die heel goed de sfeer aanvoelden en zorgden voor een smaakvolle begeleiding. Enkele gelouterde vocalisten van onder meer de vroegere Burning Candles zorgden voor prachtig koorwerk. Daniëlle Bruinsma zingt een duet met René in Through it all.

Pure opnames

Voor de opname van het album nam René contact op met Wim Pols, die zijn eerste twee CD’s produceerde. In Wim’s studio in Maasdijk worden de meeste opnames tegenwoordig gedaan door zijn zoon Wouter. Hij is geschoold in moderne opnametechnieken, maar heeft een grote voorliefde voor werken met oudere apparatuur en het maken van pure opnames die niet via computerprogramma’s worden bewerkt. Dit was precies wat René wilde voor het album Road to Salvation.

Warme, krachtige stem

Als middelpunt van de mooie instrumentale en vocale klanken is daar de stem van René. Met nog net zo veel warmte en kracht als jaren geleden. Nog steeds dringt de vergelijking met Elvis zich op.

Road to Salvation is een album waarmee René Diekman de Nederlandse gospelliefhebbers zal verrassen. Songs als He is my everything, There is a fountain, Near the cross, Where the roses never fade en There is a river zijn in het genre genoegzaam bekend. René laat met zijn uitvoeringen die oude liederen stralen.

Dienen met muziek
Zelf is hij heel bescheiden over wat hij doet. Hij wil graag zingen over Jezus en Hem dienen met muziek. Zijn idee was om nog één keer een CD te maken voor een aantal mensen die graag luisterden naar zijn vorige albums. Het zou uiteindelijk wel eens zo kunnen zijn dat Road to Salvation een doorstart wordt voor nog jarenlang zingen tot Gods eer.

Geef een reactie

Your email address will not be published.