Blue Monday #itisoknottobeok campagne

Ede, januari 2022 – Het ADEM Project vraagt met het lied: ‘Als het te diep is’ opnieuw aandacht voor depressie en somberheid. Niet alleen om mensen die de clip zien of het lied horen te raken, maar ook om daar doorheen de boodschap te delen: er zijn veel mensen die met deze gevoelens rondlopen. #itsoknottobeok

Het lied Als het te diep is geeft woorden aan de eenzaamheid die mensen meemaken in een depressie. Het beschrijft niet alleen de diepte waarin je weg kunt zakken, maar biedt ook hoop en perspectief; in een situatie waarin het soms eenzaam strijden is, kan het zo nodig zijn dat er iemand is, die naast je staat. Dat is in dit lied verwoordt met de zin: ‘Is er iemand die voor mij de hemel verlaat, die met mij door mijn hel durft te gaan?’

Blue Monday
Om er aandacht voor te vragen op Blue Monday is dan ook een logische stap, het is een dag die een stempel heeft gekregen als meest deprimerende dag van het jaar: de vrolijkheid en lichtheid van de kerstperiode is voorbij, de eerste goede voornemens zijn gesneuveld en de dagen zijn nog donker en grauw. Hoewel deze dag niet symbool staat voor een depressie wil ADEM juist op deze dag aandacht vragen voor als je je niet oké voelt, omdat dit een dag is waarop je zou kunnen voelen wat iemand die een depressie heeft doormaakt.

Suïcide
Deze week meldde de NOS dat 15% jonge mannen zelfmoord hebben gepleegd. Afgelopen jaar heeft het ADEM Project een bevriende artiest verloren die een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Dit was voor iedereen die erbij betrokken was onverwachts en dragen nu nog de pijn daarvan met zich mee. Met een groot deel van bevriende muzikanten en artiesten die hem kenden is er afgesproken dat om opener te zijn naar elkaar en meer met elkaar zouden praten Als Het Te diep Is. Dat is meer gebeurd in de afgelopen maanden. Onderling wordt meer gesproken en sommigen  spreken met een psycholoog of een coach.

#itisoknottobeok
De boodschap die de videoclip laat zien is: ‘Je bent niet alleen als je je down of eenzaam voelt.’ De clip gaat gepaard met de hashtag #itsoknottobeok die actief doorverwijst naar de website van Adem itsoknottobeok.nl en Nietalleen.nl.

Op de  website wordt verwezen  waar mensen naartoe kunnen bellen of chatten voor een luisterend oor. Ook vinden jongeren hier de link naar de chat van stichting Chris en Voorkom! om anoniem te kunnen chatten en contact te kunnen leggen. Als het nodig is worden ze doorverwezen naar een specialist of organisatie waar ze terecht kunnen zodat ze passende hulp aangeboden kunnen krijgen.

In Nederland krijgt één op de vijf 18-plussers ooit te maken met een depressie. Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5% van de volwassenen. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar hebben er het meest mee te maken. Tijdens corona is dat aantal flink toegenomen. 57% van de jongeren voelt zich steeds vermoeider en somberder. 74% van de jongeren tot 34 jaar heeft sinds de corona-crisis mentale klachten.
De urgentie zit niet alleen in de getallen, maar voor een groot deel in het bespreekbaar maken. Filemon Peroti, initiatiefnemer ADEM: “In sommige kerkelijke stromingen is het hebben van een depressie een taboe. Het wordt verzwegen of juist aangemerkt als iets geestelijks wat je door gebed kunt verbreken. We willen hier een stem zijn die vooral aangeeft hoe belangrijk het is om naast iemand te staan. Loop niet om iemand heen, maar sta naast iemand – ook als je de juiste woorden niet kunt vinden.”

Woorden geven aan universeel probleem
De muzikanten en liedschrijvers van ADEM merkten op dat bij het schrijven van de liederen hun eigen leven een belangrijk bron van inspiratie vormde. Depressie en somberheid kwamen vaak terug en daarom heeft ADEM er een lied over geschreven – het gaf woorden aan situaties iedereen meemaakt – of persoonlijk of dichtbij. Als je somber bent kan het zo nodig zijn dat er mensen zijn die je misschien niet begrijpen of weten wat ze moeten zeggen, maar je wel steunen.

Het Adem Project
Initiatiefnemer Filemon Peroti (G-Time) heeft de all star-formatie Adem Project samengebracht. Jay Way, William Wixley, Christiana Bohorguez (TV programma Beste Singer Songwriter van Nederland), Abigail Martina (The Voice), Pearl Jozefzoon, Chesron Sminia, Roald Schaap,  Amanda Lock (Beam Worship), Frank Vermeulen en Ann Michelle Lee maken onderdeel uit van dit bonte gezelschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.