Met volle teugen genieten tijdens de New Wine-zomerconferentie

Voor de elfde keer wordt de Zomerconferentie van New Wine Nederland georganiseerd op het festivalterrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Het thema dit jaar is ‘Eerste liefde’. Simon Ponsonby is de hoofdspreker en zal op vijf ochtenden tijdens de samenkomsten voor de volwassenen over dit onderwerp spreken. Zondag werd de eerste dienst gehouden, christelijknieuws.nl was erbij.

Tijdens de ochtendviering werd de samenzang begeleid door een volledige band met medewerking van gospelzanger Matthijn Buwalda. De gekozen liederen kwamen vooral uit de bundel van Opwekking. Hulporganisatie Tear kreeg aan het begin van de dienst ruimte om te vertellen over een project voor vluchtelingen uit Syrië. De opbrengst van de collecte wordt daarvoor beschikbaar gesteld. Ondersteuning met geld is belangrijk maar er wordt met name gevraagd om gebed.

Het thema van de preek van Simon Ponsonby was: ‘Een heilig leven’. ‘In Christus zijn we al geheiligd, maar wij moeten onze heiligheid volmaken,’ zo zegt hij. ‘Dat moeten wij zelf doen met hulp van de Heilige Geest. Simon daagde de bezoekers uit om – net als Jozua – een schoen uit te trekken. Een schoen uittrekken, iets afleggen waardoor je een heiliger leven kunt leven. Die schoen staat symbool voor een zonde, een vlek op je leven, een verkeerde houding, een verkeerd verlangen, of destructieve denkpatronen.’

Heiligheid
Wij kunnen God er niet de schuld van geven wanneer wij blijven zondigen, wij zullen onszelf moeten toewijden aan God door een heilig leven. Wij hebben daarin onze eigen rol. En door een heilig leven gaan mensen God zien. In kerken hebben we al zoveel geprobeerd om mensen te ‘trekken’, zo zei Simon, maar waarom gaan we niet meer heiligheid in ons leven en in de kerk centraal zetten? In de Bijbel wordt wel duizend keer gesproken over heiligheid, het zou het belangrijkste moeten zijn in de kerk, maar er wordt maar weinig over gesproken.

Simon spoorde de luisteraars aan om één ding ‘uit te trekken’, om daarover na te denken, waardoor een heiliger leven mogelijk wordt. Als we meer van God in de kerk willen, zullen we God ook meer moeten uitnodigen in de kerk. Dat vraagt van ons een heilige houding. Zoals Jozua: met ons gezicht op de grond.

Quotes van Simon Ponsonby
– Gods aanwezigheid vraagt om respect en aanbidding. Maar dat is niet voldoende, je moet ook heilig zijn. Er is geen ruimte voor zonde in Gods nabijheid.
– Sommige christenen zijn goed in aanbidding, zijn we ook goed in heiligheid?
– Christus alleen heeft ons gered. Wij moeten onszelf dagelijks heiligen en hierin volharden.
– Heiligheid moet beginnen in het huis van God. We moeten ons van onze zonden afkeren.
– We mogen worden als Christus. Wees heilig want God is heilig.
– Het belangrijkste in een kerk is heiligheid.

Vijftig seminars
Naast de vieringen in de grote tent kunnen er ongeveer vijftig seminars bezocht worden. De seminars zijn onderverdeeld in vijf thema’s: geestelijke groei, relatie & gezin, kerk & gemeente, pastoraat en samenleving. Ook dit jaar weer bekende en onbekende sprekers zoals: Gert Jan Segers, Ronald Koops, Frans Koopmans, Arie de Rover, Paul Harcourt, Lin Button, Mirjam van der Vegt, Bruce Kuhn en Elisabeth van Zijl.

Kinderen
Uiteraard is er ook aan de kinderen gedacht. Er is crèche voor de allerkleinsten, een programma voor de basisschoolkinderen, een eigen programma voor de tieners onder de naam New Wine Next en het programma Generation voor de jongeren van 17-25 jaar.
Voor het eerst dit jaar is er de tent ‘De Parel’ op het Kidsterrein. De Parel is een kindertent voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar die extra zorg nodig hebben. Elke morgen is er een speciaal programma voor kinderen/tieners met een gedragsprobleem die in de huidige kindertenten door de grootte niet mee kunnen komen.

Sfeer
De sfeer op het terrein is – ook door het schitterende weer – goed, gezellig en hartelijk. Omdat de conferentie zes dagen duurt, is er ook tijd om te ontspannen. Om een spelletje te doen op het Dorpsplein, een kopje fairtradekoffie te drinken met verse appeltaart of een dutje te doen in de schaduw onder de bomen.

Getuigenissen
De bezoekers genieten van het feit dat er over kerkmuren heen God aanbeden wordt, dat er goed onderwijs is, ruimte voor ontspanning en dat er voor kinderen in alle leeftijdscategorieen programma’s zijn. Ook zijn er iedere avond getuigenissen te horen. Mensen delen wat God heeft gedaan voor hen tijdens eerdere New Wine-conferenties of de afgelopen dagen.

Groei aantal deelnemers
Dit jaar is er weer een groei van het aantal deelnemers aan de conferentie. Een stijging van 5 procent. Daarmee staat de teller van het aantal kampeerders op 4052. En daarnaast zijn er nog een heel aantal daggasten.
De zon geeft alles een nog mooier randje en versterkt het gevoel dat het ook een vakantieweek is. Want zo ervaren veel deelnemers het ook: een week om bij te tanken, op te laden en tot rust te komen.

Conferentie loopt tot 25 juli
Het programma biedt voor jong en oud genoeg variatie van ‘s morgens 09.15 tot ‘s avond 22.45 uur, en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.
Deelnemers zijn blij met de conferentie en genieten met volle teugen. Dat is merkbaar op heel het terrein. Een mooie plek dus om te zijn van 19 tot en met 25 juli.

 

Datum: 21 juli 2014
Auteur: Elisabeth van Zijl / Redactie christelijknieuws
Foto: © Tobias Huizing voor christelijknieuws.nl
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.new-wine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *