Sound of David komt met Pearl Jozefzoon met nieuwe videoclip: ‘Ik hou van jou’

‘De vragen waar ik mee worstel en waarover ik zing: ik denk dat die voor veel mensen herkenbaar zijn’

Is God een verzinsel of fake news? Heb ik mezelf jaren voor de gek gehouden? Rik Marius schreef een liedje over een periode van twijfel in zijn leven, van zijn zoektocht naar wat waar is. ‘Het was een rollercoaster. Maar hoe turbulent die periode ook was, ik had het niet willen missen. In die tijd is mijn geloof in hem versterkt, tot in het diepste van mijn ziel. En laten we wel zijn: twijfelen hoort er ook bij.’

‘Te weinig geloof’ verschijnt op vrijdag 14 januari. Het is de vijfde single die Utrechter Rik Marius uitbrengt. Naast Rik werkten Luca Genta (strijkers en percussie) en gitarist Marijn Walraven mee aan de productie, die als videoclip op YouTube verschijnt.

Rik Marius (35) is geboren in het Gelderse Bennekom, in een christelijk gezin met vier kinderen. Vanaf zijn tiende is hij heel bewust met het geloof, zijn liefde voor God, bezig. Maar dat was niet 25 jaar non-stop en altijd even vanzelfsprekend, vertelt hij. Op 22-jarige leeftijd, als student Bedrijfskunde in Maastricht, brak een periode van twijfel aan. ‘Ik vroeg me af of ik er was ingetuind, ik betwijfelde alles waarin ik al die jaren heel erg had geloofd. Het voelde een beetje als verraad.’
Aan die turbulente periode dacht hij terug toen hij ‘Te weinig geloof’ schreef.

Is het een verzinsel
dat ik mezelf heb aangepraat?
Leid ik een zinvol leven
dat doelloos verder gaat?
Ik heb te weinig geloof
om te geloven, dat dit het is.

Hij trok zich met het Nieuwe Testament terug op zijn Maastrichter studentenkamertje: ‘Ik wilde alles herlezen, ik wilde alles wat ik eerder voor waar had aangenomen opnieuw onderzoeken. Natuurlijk was dat een rare periode, als alles wat je belangrijk vindt ter discussie staat. Maar ik wilde me ook niet vastklampen aan iets dat mogelijk een verzinsel was.’
Hij heeft nooit zoveel in de Bijbel gelezen als toen. Die herlezing, de gesprekken die hij in die maanden voerde, overtuigden hem van wat hij eerder geloofde. Hij is het daarna steeds intenser gaan naleven: de wens een zinvol leven te leiden, met de zekerheid dat het leven nooit doelloos is. ‘Het ontdekken van de Bron die achter het leven zit en het vertrouwen daarop, is het mooiste dat er is. Het leven van Jezus heeft me hiervan overtuigd. Ik zie de schoonheid van God en van mensen. Onze dood is niet het einde. Ik denk dat we verrast zullen zijn over wat er dan nog komt.’

Vol vraagtekens
De songtekst van ‘Te weinig geloof’ staat vol met vraagtekens. En dat is volgens hem niet voor niets:  ‘Het leven is een eindeloze zoektocht. De vragen waar ik mee worstel… Ik denk dat die voor veel mensen herkenbaar zijn. Ik hoop dat ze door mijn liedje beseffen dat al die vragen logisch zijn. Dat het hen geruststelt: je bent niet de enige die naar antwoorden zoekt.’

Na die periode van twijfel over zijn geloof volgde er nog een andere zoektocht naar de ‘ware ik’. Na het afronden van zijn studie bedrijfskunde verhuisde Rik naar Utrecht. Hij vond een baan als  auditor bij PricewaterhouseCoopers. Daar brandde hij in vier jaar – met werkweken van ruim 60 uur  – snel op. In 2017 gooide hij het roer om en startte Connect21, een stichting die de mensen met het hart van God wil verbinden.

Hij is sindsdien in zijn woonplaats actief in De Nieuwe Kerk (PKN), waar hij onder meer  Alpha-cursussen  (‘Ontmoet leuke, nieuwe mensen. Stel al je vragen. Ontdek het christelijk geloof!’) geeft. Bovendien ging hij aan de slag met de songteksten die hij in de voorgaande jaren schreef. Het voelde alsof die op hem lagen te wachten. ‘Mijn liedjes gaan allemaal over gevoelens. Over geloof en twijfel. Over het leven. We zijn mensen van vlees en bloed, geen robots. Er gebeurt van alles in ons hoofd, in ons hart, in onze ziel. We zijn nooit klaar met het zoeken naar antwoorden op eindeloos veel vragen. Daar kun je onrustig van worden, of bang voor zijn, maar je kunt er ook nieuwsgierig mee aan de slag gaan om je verder te ontwikkelen.’

Verdwenen herinneringen
‘Weet je wat raar is? In die vijf maanden van twijfel, toen ik onderzocht of God fake was, was ik al mijn mooie herinneringen aan mijn geloof kwijt. Ik kon me gewoon niets positiefs meer herinneren. Aan de vreugde, aan de warmte, aan de liefde van en voor God die ik voelde: het was helemaal uit mijn systeem verdwenen. Dat is volgens mij ook wat er soms gebeurt als een relatie eindigt. Dan blokkeren je hersenen en kun je je de liefde die je voor die ander voelde, de toffe momenten, niet meer herinneren. Dan hebben de frustratie, teleurstelling, woede en het verdriet de overhand’, aldus Rik.

Is God een verzinsel? Rik zag ook vrienden om zich heen worstelen met die vraag. ’Als je al die mooie herinneringen kwijt bent en je zit slecht in je vel, dan is het niet raar dat je alleen nog maar een rot-God ziet. Dat je Hem de rug toekeert. Bij mij is het gelukkig anders gegaan. Na die vijf maanden, na heel veel lezen en reflecteren, toen ik mijn antwoorden had, kwamen die mooie herinneringen weer terug.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.