Zoektocht naar beste zanggroep in nieuw EO-programma ‘Zing!’

‘Zing!’ is vanaf zaterdag 27 mei te zien om 20.30 uur bij de EO op NPO 1

Welke zanggroep weet zich onder begeleiding van een mentor te ontwikkelen tot beste van Nederland? Dat is de zoektocht in het nieuwe EO-programma Zing! 36 zanggroepen willen niets anders dan met hun mentor aan de slag gaan om die titel ‘beste zanggroep van Nederland 2023’ te winnen. De mentoren die de groepen zullen begeleiden zijn Tania Kross, Glen Faria en Roel van Velzen. De presentatie is in handen van Giovanca Ostiana en Anne-Mar Zwart.

© Willen-Jan de Bruin – EO

Zanggroepen uit alle hoeken van het land hebben zich aangemeld om auditie te doen voor de mentor van hun keuze. Allerlei genres en formaties komen aan bod: van een enthousiast feestkoor uit de Betuwe tot een studentenjazzvereniging uit Delft, van gospelkoren tot meer klassiek georiënteerd. De jongste deelnemer is 15, de oudste is 83 jaar.

In de eerste afleveringen staan de audities centraal en kiezen de mentoren per aflevering één zanggroep uit die ze in de weken daarna begeleiden om te groeien in uitvoering, techniek of wat er dan ook nodig is. Vanaf de kwartfinales is er een jury die bepaalt wie er doorgaan naar de volgende ronde. In de jury zitten 31 mensen uit het vak, zoals zangdocenten, muzikanten, een dirigent en producers.

Aanstekelijk
Eén op de tien Nederlanders zingt in een zanggroep. Dat maakt zingen in groepsverband een populairdere hobby dan voetballen. De grote aantrekkingskracht? De energie die zingen geeft. Samen zingen verbindt en verbroedert. EO-presentator Giovanca Ostiana hoopt dan ook op meer zingende Nederlanders: “In dit programma proef je echt de kracht en het plezier van samen zingen. Het hoeft heus niet allemaal perfect te zijn. Zingen is voor iedereen. Ik hoop dat het aanstekelijk werkt en dat mensen geïnspireerd worden om meer te gaan zingen. Dat is goed voor je!”

Lief en leed
Anne-Mar Zwart spreekt als presentator veel groepen achter de schermen en in de voorbereidingen: “Het is bijzonder om te merken dat het vaak veel meer is dan zomaar een groep zingende mensen bij elkaar. Er ontstaat een band, mensen delen lief en leed en het wordt een soort muzikale familie. Ook die kant van samen zingen willen we in Zing! laten zien.”

Uitzendinformatie

Zing! is vanaf zaterdag 27 mei te zien om 20.30 uur op NPO 1.

27 mei, 3 juni, 10 en 17 juni – auditierondes
24 juni en 1 juli – kwartfinale
8 juli – halve finale
15 juli – finale

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *