Nieuwe single André van Zyl: Hoop

Vandaag komt de nieuwe single van André van Zyl uit. ‘Hoop’ is een lied geschreven voor International Justice Mission (IJM), een non-profit organisatie waar André ambassadeur voor is. Deze organisatie houdt zich bezig met het bevrijden van mensen die slaven zijn en het berechten van de daders.

Achtergrond van het lied
Tijdens het begin van de vluchtelingencrisis in 2017 schreef André een lied over de hopeloosheid en uitzichtloosheid van mensen die noodgedwongen hun huizen moeten verlaten met hoop op een betere toekomst. Het lied heeft lang op de planken gelegen en was voor André in de eerste instantie bedoeld als verwerking van zijn eigen emoties en gebeden bij het zien van de heftige beelden van de vluchtelingen. Toen André vorig jaar betrokken raakte bij IJM werd hij opnieuw geraakt door de verhalen en indringende beelden. Dit keer van kinderslaven die op boten werken op het Voltameer in Ghana. Verhalen van kinderen die uit ouderhuizen worden gehaald om op het meer werken, moeten zwemmen om netten los te maken, met vaak met de dood tot gevolg, zijn aangrijpend om te horen.Oud lied kreeg nieuwe betekenis
Bij het horen van wat er in Ghana gebeurde trok Andre het lied ‘Hoop’ weer uit de kast en ging met andere ogen kijken naar wat er al op papier stond. Samen met de kritische en waardevolle blik van Roald Schaap gingen ze opnieuw de tekst bekijken en kwamen ze tot de scherpe vraag: Zijn wij als kerk en bruid van Christus hoop voor mensen die hopeloos zijn? Gaan wij opstaan om te helpen? Gaan wij onze verlegenheid bij deze schrijnende verhalen omzetten tot actie? Meevoelen is niet genoeg. Er zijn meer dan 40 miljoen slaven vandaag de dag. Dat is meer dan ooit in de geschiedenis. Mooie diensten met elkaar beleven gaat deze mensen niet bevrijden.

Bezoek aan Ghana
In februari is André met IJM naar Ghana geweest samen met andere ambassadeurs om het werk daar te bezoeken. ‘Mijn leven is daar echt veranderd. Ik ging op een hele nieuwe manier de Bijbel lezen en ervaren hoe Jezus vandaag letterlijk nog gevangenen vrij zet en herstelt.’ Tijdens dit bezoek is ook de indrukwekkende videoclip voor zijn lied ‘Hoop’ op de Voltameer opgenomen. Het werk van IJM wordt hierin op een krachtige en realistische manier neergezet.

Call to action
André en Roald hopen met dit lied mensen liefdevol het ongemak te laten voelen zodat we met z’n allen op kunnen staan tegen onrecht. Jezus zegt in Lucas 4 dat Hij gekomen is om ‘gevangenen vrij te laten’, en droeg vervolgens deze taak aan ons over toen Hij terug ging naar de Vader. Zijn wij dié hoop voor de wereld?

Beluister hier het nummer op Spotify

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *