Protestantse Gemeente Leiderdorp in EO-programma ‘Zie je zondag!’

Zie je zondag!, 18 en 25 oktober en 1 november, 09.20 uur, NPO 2

Het EO-programma ‘Zie je zondag!’ is de komende drie weken te gast in Leiderdorp. In de Dorpskerk – ‘de parel van Leiderdorp’ – ontmoet presentatrice Marleen Stelling kerkgangers van de Protestantse Gemeente. Wie zijn de mensen die hier samenkomen, ook nu dat door de coronacrisis niet meer vanzelfsprekend is?

In de eerste aflevering maakt Marleen kennis met Henk van der Velden en Anneke Ottenhof. “Zij hebben zorg voor de ander tot kunst verheven”, zegt de presentatrice. Henk is als koster verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in en rond het monumentale kerkgebouw. Gastvrijheid staat bij hem hoog in het vaandel: “Mensen moeten zich hier thuis voelen en hun verhaal kwijt kunnen.” Daar zet hij van alles voor in: zijn humor, lekkere koffie én zijn ervaring als tuinder.

Onbeperkt geloven
Ook Anneke deelt graag liefde en warmte uit. De kijker van ‘Zie je zondag!’ leert haar kennen als maker van creatieve ballonkunstwerken. “Ik probeer altijd een beetje vreugde te brengen en wil mensen een goed gevoel geven.” Ook is ze al jarenlang betrokken bij de organisatie van maandelijkse kerkdiensten voor mensen met een verstandelijke beperking: ‘Samen onbeperkt geloven’. “Die mensen zijn zo echt, zo puur. Hier gaat het om in het leven. In deze bijzondere diensten… Daar is God. Zo zou een kerkdienst moeten zijn.”

Ommekeer
Hoewel Anneke’s enthousiasme anders doet vermoeden, kende ze in haar leven ook donkere tijden. Ze was somber, angstig en depressief. “Ik vond mezelf niet meer zo leuk”, vertelt ze openhartig. Om de depressieve gedachten te onderdrukken, ging ze drinken. “Ik leerde dat ik niet goed maat kon houden en merkte dat ik de mensen om mij heen misschien wel kwijt zou raken.” Een nachtelijke boodschap van God zorgde voor een ommekeer.

Ruimte voor verscheidenheid
De Protestantse Gemeente Leiderdorp biedt volop ruimte voor verscheidenheid, ontdekt Marleen in de tweede aflevering. Geschiedkundige Martine is een echte denker; ze vindt het soms moeilijk om geloven en begrijpen bij elkaar te brengen. Op een heel praktische, creatieve manier geeft ze vorm aan het goede leven. Tegelijkertijd zoekt Liesbeth graag naar verstilling. Vanuit het Centrum voor Bezinning en Inspiratie leidt ze meditatieavonden voor mensen van binnen en buiten de kerk.

Zorg en aandacht
In de slotaflevering op zondag 1 november maken we kennis met Arno en Frans. Arno heeft een groot hart voor mensen en zet zich op allerlei manieren in voor de kerk. Daarbij geniet hij intens van het contact met gemeenteleden. Frans heeft een geschiedenis als molenaar en molenbouwer. Nog altijd is hij een ambachtsman in hart en nieren. In de kerk kan hij zijn kennis en kunde kwijt bij de klusgroep die elke week het nodige onderhoud aan het oude gebouw verricht.

Zie je zondag!, elke zondag om 9.20 uur bij de EO op NPO 2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *