We doen ons niet voor als perfecte Christenen

De band LEV zingt over totale overgave aan de Heere Jezus. De vraag is of mensen dat kunnen, maar hierover zingen is volgens muzikant Freek van der Brugge geen probleem. “Als we beseffen wie God is en verlangen naar een totale overgave, mag hierover gezongen worden,” zegt hij. Deze maand presenteert zijn band LEV het nieuwe album Met hart en handen. CIP.nl sprak met zangleider Freek.

De echtheid van het christelijk geloof neemt, gelet op de cd, een belangrijke plaats in. “Doen alsof we perfect zijn, is niet een levenshouding zoals God het heeft bedoeld,” vertelt Freek. Bij de omschrijving van het lied Leer mij echt zijn, zegt hij hierover: “Voor Jezus zijn de Farizeeërs huichelaars omdat ze aan iedereen lieten zien dat ze aan het bidden en vasten waren. Ik wil geen christen zijn voor het publiek. God kijkt naar de binnenkant. In de Bergrede leert Jezus ons dat het dienen van God begint in ons binnenste, in onze diepste lagen. In dit lied vragen we God of Hij ons wilt helpen om niet hypocriet te zijn, maar dat we oprecht, echt en eerlijk willen zijn.”

Niet perfect
Als muzikant levert die echtheid naar eigen zeggen geen krampachtige houding op. “We brengen een krachtige boodschap, die tegelijkertijd inhoudt dat we niet perfect zijn. Mensen mogen zien dat we streven naar echtheid en dat het vervolgens niet altijd lukt.” Daarnaast staat op de nieuwe album van LEV het nummer Doen wat wij zingen. “God geniet zeker van onze liederen en onze muziek, maar dat heeft niet veel waarde als het los staat van wie we zijn en onze daden.” Freek citeert Amos 5:23-24, ‘Bespaar mij het geluid van jullie liederen; de klank van jullie harpen wil ik niet horen. Laat liever het recht stromen als water en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek.’

Verder staat op het album van LEV een lied waarmee de onderlinge eenheid wordt benadrukt. “Naast mijn inzet voor deze band, speel ik regelmatig op conferenties waarbij christenen met diverse achtergronden elkaar ontmoeten. Dan valt mij op dat wanneer christenen samen het oog gericht houden op God, de verschillen verdwijnen. Simpelweg omdat we dan omhoog kijken in plaats van naar elkaar. God maakt ons één. Het is bijzonder omdat mee te maken.” Freek verwijst naar het Nederlands elftal. “Tijdens een wereldkampioenschap voetbal hebben we als Nederlanders hetzelfde doel en maakt Oranje ons één als landgenoten.”

Eenheid in verscheidenheid
De realiteit is dat christenen in diverse groepen bij elkaar komen en dan vaak ook nog dezelfde liederen tot God zingen. “Kerkscheuringen zijn niet goed, maar verschillende vormen mogen er zijn,” zegt Freek. “Iedere kerk heeft verschillende vormen of stijlen. Dat is prima. Eenheid in God is niet hetzelfde als eenheid in denominaties.” Als onderdeel van een muziekteam vindt Freek het daarnaast belangrijk om rekening te houden met de gemeenteleden. “We moeten kijken wat we kunnen bijdragen aan de kerk in plaats van onze eigen wil opleggen. Als een grote groep mensen waarde hecht aan het orgel dan mogen we daar niet aan voorbij gaan.”

LEV wil een brug slaan met hun liederen tussen de verschillende kerkgemeenschappen en tradities. Sinds de groep twee jaar geleden hun eerste album Words are not enough uitbracht, heeft de groep in kerken en op conferenties in heel Nederland aanbidding geleid.

Klik hier voor meer informatie over LEV.

Door  Jeffrey Schipper op CIP.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *